День, що був: на благо народу та історії..!

810
Відкриття художньої виставки
Відкриття художньої виставки "Обіймись, Україно!" Олександра Карпенка, 19.10.2022

Слава Героям воюючої України усіх часів, коли ведеться визвольна боротьба за незалежність, соборність та суверенність землі української. Саме їм вчергове був приурочений вчорашній день в Музеї – 19 жовтня.

Творчий концерт Трускавецької школи мистецтв в Музеї, 19.10.2022
Творчий концерт Трускавецької школи мистецтв в Музеї, 19.10.2022

Розпочався музейний день із проекту «Непокаране зло повертається або причини супротиву московській орді» в експозиції «Повстанська криївка». Учасниками проекту в цей день стали викладачі Доброгостівської музичної школи. Проект націлений на глибоке розпізнання найстрашнішого ворога українців, щоб ніколи вже йому не повірити, і не довіритись. Ворогу, який протягом всього свого існування веде з українцями по-особливому несправедливу, підлу та жорстоку агресивну політику.
Викладачі  Доброгостівської музичної школи в проекті "Непокаране зло повертається...", 19.10.2022
Викладачі Доброгостівської музичної школи в проекті “Непокаране зло повертається…”, 19.10.2022

Згодом до нас завітали воїни ЗСУ, які проходять лікування та реабілітацію в оздоровчих установах Львівщини та які ознайомилися з експозиціями Музею. Крім основної програми нашого спілкування воїни побували на презентації художньої виставки «Обіймись, Україно!» поета-пісняра Олександра Карпенка, організатора мистецького фестивалю та автора слів пісні з однойменною назвою «Обіймись, Україно!». В Музеї п. Олександр Карпенко представив свої малярські роботи, які творив останніми роками, з українською тематикою пейзажів, портретів та тематикою Героїв сучасної війни. Привітали п. Олександра у нашому курортному Трускавці міський голова п. Андрій Кульчинський та начальниця відділу культури п. Тетяна Татомир. Софія Салань, дочка давніх друзів-трускавчан Олександра Карпенка, зачитала власний вірш про сучасних захисників ЗСУ. Добрі слова про автора виставки говорив його товариш по Українському Реєстровому Козацтву п. Володимир Саратовський.
Відкриття художньої виставка "Обіймись, Україно!" Олександра Карпенка, 19.10.2022
Відкриття художньої виставка “Обіймись, Україно!” Олександра Карпенка, 19.10.2022

На завершення продуктивного дня ми всі отримали творчі подарунки від учнів Трускавецької школи мистецтв ім. Романа Савицького. Щирі патріотичні пісні та інструментальні номери української музики прозвучали у виконанні учнів Марії та Святослава Петришин, Вероніки Симович, Софії Сливки, Ксенії Фендак, Дарини Гладкої, Юрія Кутного та викладачки Уляна Костецькоі. Підготували учнів до виступу і вболівали за них викладачі: Віра Витрикуш, Олександра Палиця, Іванна Катриняк, Олена Рибалкіна, Уляна Костецька. Провела концерт викладач Ірина Маркович. «Найменше, що можемо зробити у цей час – це згадати і вшанувати всіх незламних борців за незалежність України» – таким девізом керується школа мистецтв під керівництвом п. Ігоря Нича.
Творчий концерт Трускавецької школи мистецтв в Музеї, 19.10.2022
Творчий концерт Трускавецької школи мистецтв в Музеї, 19.10.2022

Сьогодні ми в стані активної фази російсько-української війни, яка має несамовито трагічні наслідки для українських родин, для інфраструктури країни та яка водночас виховує наше суспільство у ставленні до ворога, у ставленні до державної мови та у ставленні до націоналізму, що є високим проявом патріотизму і націоналізму. Це війна, яка формує нове патріотичне покоління, водночас з різних поколінь.
Творчий концерт Трускавецької школи мистецтв в Музеї, 19.10.2022
Творчий концерт Трускавецької школи мистецтв в Музеї, 19.10.2022

Важливим аспектом сьогоднішніх важких для України днів є усвідомлення ідентичності українців. А це те, що формується в минулому, це те, що кується в сучасному, і це те, з чим ми підемо в майбутнє. Доповнюючи визначення ідентичності, це те, що ми готові боронити і це те, за що ми готові померти!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here